Χαρακτηριστικά της δίαιτας καρπουζιού και αντενδείξεις

Πολλοί άνθρωποι σημειώνουν ότι το βάρος, κατά κανόνα, αυξάνεται κατά την απουσία μεγάλης ποσότητας φρούτων και λαχανικών στη διατροφή - το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αντίθετα, το καλοκαίρι, η απώλεια βάρους είναι συχνή. Πράγματι, κατά τη θερινή περίοδο, μέσω εμπορικών δικτύων και των δικών τους φυτικών κήπων, είναι δυνατόν να αποκτήσετε τεράστια ποσότητα διαιτητικών προϊόντων. Η διατροφή του καρπουζιού είναι βολική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Χρήσιμες ιδιότητες του καρπουζιού

Το καρπούζι, παρά τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες (περίπου 20-30 κιλοκαλori ανά 100 γραμμάρια πολτού), είναι ένα πολύ ικανοποιητικό προϊόν που μπορεί γρήγορα να κορεστεί το σώμα. Αυτό οφείλεται στη μέτρια ποσότητα σακχάρων στη σύνθεση, η κατανάλωση των οποίων δεν οδηγεί σε καταστροφικές αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα και στην απελευθέρωση ινσουλίνης, καθώς και σε μεγάλη ποσότητα νερού και ινών. Επιπλέον, το καρπούζι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες:

 1. Αναπλήρωση βιταμινών και μετάλλων. Ο πολτός περιέχει μια τεράστια ποσότητα βιταμινών PP, A, ομάδα B, C και E. Επιπλέον, με τακτική χρήση καρπουζιού, θα είναι δυνατή η αντιστάθμιση της ανεπάρκειας φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και νατρίου.
 2. Ρύθμιση της ισορροπίας νερού-αλατιού. Το καρπούζι είναι περισσότερο από 90 τοις εκατό νερό και έχει διουρητικό αποτέλεσμα. Χάρη σε αυτό, το καρπούζι συνιστάται για χρήση από ασθενείς που πάσχουν από νεφρική και ηπατική νόσο.
 3. Αναπλήρωση ανεπάρκειας σιδήρου και θεραπεία αναιμίας. 100 γραμμάρια πολτού περιέχει περίπου ένα χιλιοστόγραμμα σιδήρου. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική κατανάλωση θα αποτρέψει την εξέλιξη της αναιμίας σε οποιοδήποτε στάδιο.
 4. Ρύθμιση σκαμνιών. Η μεγάλη ποσότητα ινών και νερού επιτρέπει στο προϊόν να έχει καθαρτικές ιδιότητες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους συχνά έχουν δυσκοιλιότητα και υπερβολικό βάρος.
 5. Αναζωογονητική δράση λόγω φαρμακολογικών ιδιοτήτων. Το καρπούζι έχει αντιπυρετικούς, χοληρετικούς και αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών παθολογιών εσωτερικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού συστήματος.

Τα καρπούζια έχουν επίσης αρνητικές ιδιότητες. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές συνδέονται με προϊόντα χαμηλής ποιότητας που λαμβάνονται με τεχνητή επιτάχυνση της ωρίμανσης. Σε περίπτωση δηλητηρίασης με χημικά πρόσθετα που απορροφούν τους καρπούς κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, είναι δυνατοί πονοκέφαλοι, ναυτία και έμετος και αναστατωμένα κόπρανα. Επομένως, δεν συνιστάται η αγορά καρπουζιών πριν από τον Ιούλιο. Για δίαιτες, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ώριμα φρούτα.

Πρότυπο πρόγραμμα διατροφής για μια δίαιτα καρπουζιού

Η συνήθης δίαιτα Καρπουζιού για απώλεια βάρους περιλαμβάνει την κατανάλωση σχεδόν αποκλειστικά πολτού φρούτων. Ένα τέτοιο σύστημα διατροφής δεν είναι κατάλληλο για όλους, καθώς σας αναγκάζει να τρώτε μέσα σε ένα άκαμπτο πλαίσιο. Επομένως, η διάρκεια της απώλειας βάρους σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να μειωθεί.

πιάτο διατροφής καρπουζιού

Τα ακόλουθα διατροφικά σχήματα εφαρμόζονται στη δίαιτα Καρπουζιού:

 1. Ο πολτός καταναλώνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και σε οποιαδήποτε ποσότητα. Η διάρκεια μιας τέτοιας δίαιτας θα είναι από τρεις έως πέντε ημέρες, ανάλογα με τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 2. Η κατανάλωση φρούτων βασίζεται σε ένα κιλό καρπούζι ανά δέκα κιλά απώλειας βάρους. Η διάρκεια μιας τέτοιας δίαιτας είναι επίσης τρεις έως πέντε ημέρες.
 3. Πίνοντας καρπούζι σύμφωνα με το σχήμα 2, αλλά με την προσθήκη μιας μικρής φέτας φρυγανισμένο ψωμί σε κάθε γεύμα.

Με αυτόν τον τρόπο, το καρπούζι κατά τη διάρκεια της διατροφής πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές μερίδες, κατά προτίμηση κομμένο σε φέτες. Σε περίπτωση εντερικού κολικού και κοιλιακού πόνου, οι δημιουργοί της μονο-δίαιτας συνιστούν τη λήψη αντισπασμωδικών φαρμάκων. Ωστόσο, είναι σημαντικό το σύνδρομο πόνου να μην προκαλείται από προβλήματα υγείας. Επομένως, πριν ξεκινήσετε το μάθημα, πρέπει να υποβληθείτε σε ιατρική εξέταση και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Άλλες επιλογές για τη δίαιτα καρπουζιού

Εκτός από τις μονο-δίαιτες, υπάρχουν και άλλες επιλογές για την εισαγωγή καρπουζιού σε μια δίαιτα στη διατροφή, δηλαδή, ως μέρος άλλων διαιτητικών καθεστώτων.

Διατροφή πεπονιού

κορίτσι σε δίαιτα καρπούζι και πεπόνι

Όσον αφορά τις ευεργετικές του ιδιότητες, ο πολτός πεπονιού είναι παρόμοιος με τον πολτό ενός καρπουζιού, οπότε αυτά τα φρούτα ταιριάζουν καλά μεταξύ τους και φέρνουν κάποια ποικιλία στη μονο-διατροφή. Με τη σειρά του, το πεπόνι κορεσμό καλύτερα από το καρπούζι, αλλά ταυτόχρονα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Το πεπόνι σε αυτήν τη λειτουργία χρησιμοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια ενός σνακ, ενώ κάνετε δίαιτα, το καρπούζι περιλαμβάνεται ως προσθήκη στο πρωινό, το μεσημεριανό και το δείπνο. Συνιστάται να καταναλώνετε όχι περισσότερο από ένα κιλό φρούτων σε μια μόνο ημέρα.

Επίσης, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Άπαχο κοτόπουλο ή γαλοπούλα (κυρίως στήθη)
 • Ψάρι;
 • Βοδινό κρέας;
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
 • Σιτηρά;
 • Σαλάτες λαχανικών.

Συνιστάται να καταναλώνετε περισσότερα υγρά και να χρησιμοποιείτε εφικτή φυσική δραστηριότητα. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 10 ημέρες.

Καρπούζι και αγγούρι

Η διατροφή σε αυτήν την περίπτωση είναι παρόμοια με το μονο-δίαιτα σύστημα. Επιτρέπεται η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αγγουριών (περιεκτικότητα σε θερμίδες περίπου 10-15 kilocalories ανά 100 γραμμάρια) και καρπούζια. Επιπλέον, 100 γραμμάρια βραστό κρέας κοτόπουλου βασίζονται για μεσημεριανό γεύμα. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 3 ημέρες, η αναμενόμενη απώλεια βάρους είναι 2-3 κιλά.

Πρωτεΐνη καρπουζιού

Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα αυτής της διατροφής οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει στην πραγματικότητα μόνο εκείνα τα προϊόντα διατροφής που χρησιμοποιούνται στα στάδια της εντατικής απώλειας βάρους σε διάφορα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου "στεγνώματος". Κατά τη διάρκεια της δίαιτας, επιτρέπονται τα ακόλουθα:

 • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
 • Κρέας και ψάρι με χαμηλά λιπαρά
 • Τυριά και γιαούρτια;
 • Ασπράδια.

Όλα αυτά τα προϊόντα συμπληρώνονται με μερίδες φρούτων για επιδόρπιο. Αναμένεται διουρητική επίδραση, ταχεία απώλεια βάρους διατηρώντας το μυϊκό σύστημα και ρύθμιση των κοπράνων με μεσολάβηση καρπουζιού. Η διάρκεια του μαθήματος είναι από 7 έως 10 ημέρες.

Καρπούζι-φαγόπυρο

Από μόνη της, το φαγόπυρο είναι επίσης ένα πολύτιμο διαιτητικό προϊόν, επομένως χρησιμοποιείται ενεργά στη διατροφή πολλών δίαιτας για απώλεια βάρους. Σε συνδυασμό με καρπούζι, το κουάκερ φαγόπυρου θα σας βοηθήσει να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το σιτηρέσιο διατροφής καταρτίζεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Για πρωινό και μεσημεριανό, πρέπει να καταναλώσετε ένα μικρό μέρος από κουάκερ φαγόπυρου χωρίς πρόσθετα.
 2. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, επιτρέπεται να τρώτε μόνο σαλάτες λαχανικών και ένα μικρό κομμάτι διαιτητικού κρέατος (όχι περισσότερο από 100 γραμμάρια).
 3. Το δείπνο πρέπει να αποτελείται μόνο από πολτό καρπουζιού με ρυθμό ένα κιλό φρούτων ανά τριάντα κιλά βάρους.

Η διάρκεια ενός τέτοιου μαθήματος δεν είναι περισσότερο από μία εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα είναι δυνατόν να χάσετε έως και τέσσερα κιλά.

Μέγιστη διάρκεια μαθημάτων

Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν είναι δυνατόν να χάσετε βάρος σε ένα καρπούζι και πόσο καιρό θα είναι ασφαλές για την υγεία εξαρτάται από το επιλεγμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με μονοφωνικές δίαιτες. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η παρακολούθηση τους για περισσότερο από πέντε ημέρες. Αυτό οφείλεται στους υψηλούς κινδύνους δυσπεψίας, παρενέργειες και ανεπάρκεια ανόργανων και βιταμινών.

καρπούζι το κύριο πιάτο της διατροφής καρπούζι

Οι πιο ισορροπημένες δίαιτες μπορούν να διαρκέσουν έως δύο έως τρεις εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι δυνατόν να βελτιωθεί η πέψη και να αποκτήσετε νέες διατροφικές συνήθειες. Εάν, σε αυτό το καθεστώς, η δίαιτα θα καταρτιστεί σύμφωνα με τις αρχές της σωστής διατροφής, η δίαιτα μπορεί να ληφθεί σε συνεχή βάση.

Η "έξοδος" από μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων πρέπει να πραγματοποιείται ομαλά. Για να γίνει αυτό, συνιστάται να αυξάνεται σταδιακά το ημερήσιο περιεχόμενο θερμίδων μέρα με τη μέρα. Είναι καλύτερο εάν η διάρκεια της «εξόδου» συμπίπτει με τη διάρκεια της πορείας απώλειας βάρους. Για τη διατήρηση του βάρους, συνιστάται να εξαιρέσετε ανθυγιεινά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και λιπαρά από τη διατροφή και να τρώτε σε μικρές μερίδες.

Πριν υποβληθείτε σε οποιαδήποτε διατροφική πορεία και μετά την ολοκλήρωσή της, πρέπει να εξεταστεί από γιατρό, καθώς και να κάνετε εξετάσεις αίματος για μείωση της αιμοσφαιρίνης.

Αντενδείξεις για τη δίαιτα καρπουζιού

Ο πολτός καρπουζιού είναι εξαιρετικά υγιής. Ωστόσο, η χρήση του δεν συνιστάται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Αυτός ο περιορισμός οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα σακχάρων στο προϊόν. Επιπλέον, δεν συνιστάται η εισαγωγή φρούτων στη διατροφή των εγκύων γυναικών αργότερα, καθώς και σε άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια λακτάσης.

Η συστηματική εκδήλωση του επίμονου οιδήματος και της παιδικής ηλικίας είναι επίσης αντενδείξεις για τη δίαιτα καρπουζιού.

Παρενέργειες και μειονεκτήματα

Από τη μία πλευρά, η περιεκτικότητα σε καρπούζι με χαμηλές θερμίδες επιτρέπει σε όσους χάνουν βάρος να χάσουν γρήγορα βάρος. Ωστόσο, με τη λανθασμένη προσέγγιση για την απώλεια βάρους, είναι πιθανά προβλήματα υγείας και έλλειψη θρεπτικών ουσιών στο σώμα. Επιπλέον, οποιαδήποτε από αυτές τις δίαιτες μπορεί να προκαλέσει:

αδυναμία και απάθεια σε ένα κορίτσι, μια παρενέργεια της δίαιτας καρπουζιού
 • Αδυναμία και απάθεια
 • Ζάλη και ημικρανίες
 • Εύθραυστα μαλλιά και νύχια
 • Ναυτία;
 • Μετεωρισμός και αυξημένη παραγωγή φυσικού αερίου.
 • Διάρροια;
 • Αυξημένο πρήξιμο (ειδικά όταν καταναλώνετε αλάτι κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας).
 • Εντερικός κολικός και κοιλιακός πόνος (συνήθως υποχωρεί μετά από κινήσεις του εντέρου).

Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι πιθανή επιδείνωση χρόνιων παθήσεων.

Μια δίαιτα καρπουζιού για 3 ημέρες θεωρείται η ασφαλέστερη, καθώς δεν σχηματίζονται μη αναστρέψιμες συνέπειες για το σώμα για μια δεδομένη χρονική περίοδο.

συμπέρασμα

Η απώλεια βάρους λόγω δίαιτας καρπουζιού επιτυγχάνεται με τη μείωση της όρεξης, τη βελτίωση της εκροής περίσσειας υγρού από το σώμα, ομαλοποίηση της πέψης και ανεπάρκεια θερμίδων. Ωστόσο, παρά όλα τα οφέλη των φρούτων, αποθαρρύνεται ιδιαίτερα να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως όλες οι μονο-δίαιτες, το καρπούζι μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμινών ή έλλειψη μετάλλων, πρωτεϊνών και λιπών στο σώμα. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, είναι σημαντικό να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσετε το σωματικό βάρος που αποκτήσατε. Διαφορετικά, τα χαμένα κιλά θα προσληφθούν ξανά και θα εμφανιστεί έντονη όρεξη, η οποία μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το βάρος.